Nedlastninger

Vi har hjulpet våre kunder med å oppnå gode resultater i lang tid. Dette har resultert i en rekke veiledninger og filer som ligger klare til å lastes ned. Hvis du trykker på denne lenken, vil du finne en oversikt som kan hjelpe deg med å forbedre trykksaken din.

TRYKK-KLAR PDF

En trykk klar PDF har riktige innstillinger for trykk-maskinen. Vi bruker CMYK som fargerom, så hvis du sender oss en RGB-fil, vil vi alltid gi beskjed. På den måten unngår vi at du ikke blir fornøyd. Når du eksporterer i InDesign med riktig profil, vil alle elementene gjøres om til CMYK. Det betyr at du ikke trenger å åpne hvert element/bilde og gjøre dem om til CMYK selv. Med mindre du vil ha den kontrollen.

Oppløsningen på trykk er 300DPI/1200×1800 pixler. Er den lavere enn 100DPI, vil vi kontakte deg å gi beskjed om at det kan påvirke kvaliteten på trykket. Filene må være laget i riktig format, enkeltsider med skjæremerker og 3mm utfall. Utfall er viktig når man skal trykke fordi papiret kan variere i maskinen og for å unngå hvite kanter når den skal ferdiggjøres. Enten det er til stifting, limfres eller bare falsing.

Hvis du har brødtekst eller mindre tekster som er veldig tynne og skal være i sort, må de være i kun 100% sort, ikke en blanding av alle fargene. Det er for å unngå misspassnig eller at det skal bli vanskelig å lese.

Hvis du velger riktig ICC-profil, vil du få en god trykk-klar PDF. Vi har to profiler: en for bestrøket og en for ubestrøket papir. Vi har også lagt ut joboption for både ubestrøket og bestrøket profil, så hvis du bruker den, har vi allerede valgt eksporteringsinnstillingene for deg .

 

SJEKKLISTE:

Vi sender deg en digital korrektur, som gir deg full oversikt før vi trykker!

FLYER / FOLDER

Hvis dokumentet har fire sider eller spesielle falser som gir seks til tolv sider, kan det sendes i oppslag. Hvis det er mer enn fire sider og vanlig hefte, må sidene ligge i enkle sider. Hvis det er en spesiell fals, må klaffen være mindre enn hovedsiden. Hvis dokumentet skal stiftes/limes inn eller brukes som omslag, må siden som hører til klaffen være minst 3 mm mindre enn formatet på jobben.

STIFT

Hvis jobben din skal stiftes må alle sidene i dokumentet eksporteres til én enkelt PDF-fil. Dette vil gjøre det enklere for oss å sjekke dokumentet. Hvis omslag og innmat skal ha forskjellig profil, kan de komme i to filer. Vær oppmerksom på at vi kun ønsker enkle sider og ikke oppslag.

LIMFRES

Omslaget må komme i oppslag med rygg. Vi kan også montere for dere, men vi må da ha informasjon om hvordan ryggen skal være. Hvis overgangsbildet er foran eller bakerst i bladet, må bildet flyttes litt slik at de vil treffe når bladet freses.

Du kan laste ned bruksanvisningen på lenken i toppen på siden. Hvis du har noen spørsmål eller trenger mer informasjon, er vi her for å hjelpe deg!

RYGGFORMEL:  Sidetall x bulk x gramvekt / 2000 = ryggbredde

 
TRYKKPROFILER

Vi har to typer profiler, BESTRØKET eller UBESTRØKET. For å oppnå best mulig resultat anbefaler vi å lagre bildene med riktig profil før de legges inn i dokumentet. Da har du god kontroll på de fargene som endrer seg når RGB blir til CMYK. Denne konverteringen skjer også i InDesign, på alle elementer.

Når du skal eksportere til PDF fil er det viktig å sette seg inn i hvilket papir som skal brukes for å få rette farger. Hvis den ikke er tilgjengelig, kan du kontakte oss, så skal vi hjelpe deg. Resultatet med å bruke feil profil vil gjøre at trykksaken får et helt forskjellig uttrykk. Bestrøket profil på ubestrøket papir vil gjøre at alt vil virke for tungt og bildene gror igjen – Mens ubestrøket profil på bestrøket papir da vil bildene bli for lette og alt vil se blast ut.

HVA ER FORSKJELLEN?

Forskjellen på papiret er at et ubestrøket papir er mye mer porøst og trekker mer farge enn et bestrøket papir. Bruken av feil profil vil få resultatet til å bli enten for mørkt eller for lyst.

For å unngå variasjoner i maskinene har vi trykk-kurver som kompenserer for punktstigning. De blir kalibrert opp mot profilene som kan lastes ned. Dette gjør vi regelmessig for kunne holde en stabil og god produksjon.

USIKKER?